Tanuljunk meg Android-ul!

VID-AND1

Android programozás az alapoktól az első alkalmazásig

Képzés hossza: 10 nap (25 óra)

Képzés nyelve: MAGYAR/ANGOL

24 900 Ft + Áfa / fő-től

Az Android töretlenül halad tovább a maga útján, jelenleg közel 500 millió felhasználós tábort számlál és túlvagyunk a 15 milliárd(!) letöltésen. Nem mehetünk el tehát a tény mellett, hogy az Androidos platformon meg kell jelennünk, illetve az Android platformra érdemes fejlesztünk és a programozásba belevágnunk.

Nézd meg videós ajánlónkat!

A tanfolyam elvégzését követően bármilyen egyszerűbb Android alkalmazást képes leszel elkészíteni és publikálni! Sőt, olyan programozási, fejlesztési alapokkal fogsz gazdagodni, amivel később piacképes programokat gyárthatsz.

Figyelem! A tanfolyam még a Java Eclipse alapú fejlesztőeszközre épülő fejlesztést tartalmazza, mutatja be. Az új Android Studio alapú képzés várható megjelensée 2016 tavasz.

A tanfolyam célja, hogy kevés programozási ismerettel, tapasztalattal rendelkezők számára (is) sok-sok gyakorlattal mutassa be az alapot képező Java programozást és az Android alapú alkalmazásfejlesztést. Kezdőknek, újrakezdőknek, áttérőknek egyaránt ideális a biztos alapok megteremtéséhez.

Az online és videós tanfolyamok kényelmes, gyakorlatorientált és nagyon olcsó tanulási módot tesznek lehetővé, bárhol és bármikor. További részletek az online tanfolyamokról és ingyenes videókról itt találhatsz.

Android programozási tanfolyamunk 10 darab 2,5 órás modulra, és otthon is elvégezhető gyakorlatokra épül.

A tanfolyami anyag a 2013. áprilisában indított ON-AND1 online tanfolyamunk élő adásának rögzített változata.

1. modul: Java programozási alapok, avagy induljunk el a kályhától/

Nem programoztál még Javá-ban? Nem gond! Ha bármilyen más strukturált nyelven van tapasztalatod, az is megfelel! Az első alkalommal át ismételjük az alapvető programozói alapokat. Fő az algoritmikus szemléletmód! A legegyszerűbb „hello world”-től egy komolyabb algoritmus megírásáig átnézzük az alapokat!

Programozási alapok: változók kezelése, képernyőre írás, stringek, tömbök, alapvető algoritmusok, objektum-orientált ismeretek, Java emlékek felfrissítése (akinek dereng valami)

2. modul: Mobil fejlesztőkörnyezet kialakítása

Ahhoz, hogy elkezdjük a fejlesztést, egy külön erre a célra szánt mobil fejlesztői környezetre lesz szükség. Az Eclipse letöltésétől, az Android SDK bekonfigurálásán át, az első android programunk megírásáig mindent megnézünk a 2. alkalommal! Fontos, hogy ez a konfiguráció jól működjön, enélkül nem tudunk a további fejlesztésben tovább haladni.

Mobil fejlesztőkörnyezet kialakítása: Eclipse for Mobile developers, Verzióbeli eltérések, telepítés útmutatók; Android SDK; Konfiguráció; Mobil emulátorok, Csomag kezelés, Logcat használata

3. modul: Android alkalmazások, progamok felépítése

Ezen alkalommal megbeszéljük az Android alkalmazások felépítését. Az automatikusan generált kódok speciális metódusait. Itt domborítjuk ki a technológia sajátosságait. Kitérünk a speciális változókra, megbeszéljük, hogy mik azok az Activity-k és Event-ek. Itt fog kikristályosodni az Android programok sajátos felépítése!

Android programok felépítése: könyvtárszerkezet, „ne nyúlj bele kód”; Események, Activity-k, alapvető függvények; globális és helyi változók; statikus és nem statikus függvények

4. modul: Első alkalmazásunk. Kicsi, egyszerű, de a miénk!

Itt az idő, hogy elkészítsünk egy komolyabb alkalmazást! Egy egyszerű alkalmazás létrehozásának lépéseit fogjuk részletesen megvizsgálni. Megvizsgáljuk az emulátorok használatát! Ebben a részben lesz szó arról, hogy hogyan tudunk debuggolni, logolni.

Egyszerű alkalmazás készítése(óra widget): létrehozás, emulátor használata, logolás

5. modul: A grafikus felület és használata

A grafikus felület nagyon fontos, éppen ezért nem mindegy, hogyan néz ki a programunk és hogy ezen keresztül hogyan működik! Szó lesz a View csoportokról és View-król. Megvizsgáljuk, milyen elrendezéseket alakíthatunk ki a mobilképernyőn. Grafikus objektumokat is kipróbálunk, sorra vesszük melyik mire való, milyen tulajdonságokkal rendelkezik!

GUI és használata: hogyan tervezzünk meg egy grafikus felületet?; különböző felbontások és használatuk, eszközök és képernyőméreteik; elrendezéseik használata; grafikus objektumok és tulajdonságaik; a View szemlélet áttekintése

6. modul: Animációk, animált átmenetek használata

Ebben a részben megnézzük, hogyan használhatunk képeket, pl. Az alkalmazás háttérképeként. Hogyan lehet hatékonyan betölteni a bitmap-eket, anélkül hogy memória terhelést okozna. OpenGL grafikák és kezeléseik is terítéken lesznek. Touch inputok és alakzatok a képernyőn és persze animációk!

7. modul: Szenzorok lehetőségeinek használata

Természetesen az okostelefon szenzorait is használhatjuk alkalmazásainkból! A GPS információ, a térkép, a gyorsulásmérő által szolgáltatott adatokat felhasználhatjuk. Szépen sorban mindegyikre nézünk példát!

Alapvető szenzorok használata: GPS, iránytű, térkép, Gyorsulásmérő és Gyroscope

8. modul: Adatok jönnek-mennek, Sharing opciók

Ebben a részben a Sharing opciókat és használataikat tekintjük át. Adatok küldése másik alkalmazásnak. Adatok fogadása másik alkalmazásól. Meg fogjuk azt is nézni, hogy hogyan lehet egy egyszerű Share (Gmail, Picasa, stb.) gombot tenni a fenti menübárunkra.

Best practices: a teljesítmény optimalizálása, tartalom megosztás, tartalom megosztás más programokkal, tartalom felhasználása más programoktól

9. modul: Irány a nagyvilág! Alkalmazás publikálása

Mit tegyünk, ha már kész a programunk? Hogyan tudjuk publikálni? Itt fogjuk megnézni, hogyan lehet feltölteni a Google play store-ba az appunkat!

Publikálás: Google play store használata publikálásra, feltöltés és követelményei

10. modul: Androidos eszközök támogatása + ami kimaradt

Természetesen ma már több okostelefon típust is kell tudni támogatni, nem is beszélve a tabletekről! Megvizsgáljuk a felbontási különbségeket, a különböző eszköz-támogatási lehetőségeket.

A befejező részhez hűen, összefoglaljuk az előző részekben elhangzottakat, és válaszolunk a felmerült kérdésekre, valamint a hogyan továbbra.

Windows felhasználói ismeret, alapszintű fejlesztői ismeretek. Valamilyen strukturált vagy OOP programozási nyelv alapszintű ismerete. Érdeklődés a mobil technológiák iránt. Eclipse fejlesztői környezet ismerete előny, de nem feltétel. Mivel a nyilvánosan elérhető segédletek, források nagy része angol nyelvű, ezért alapfokú, dokumentumolvasás-szintű angol nyelvismeret hasznos, de nem feltétel.