SQL Server adatbázis hangolási és optimalizálási ismeretek

SQL-10987

Részvételi forma

Képzési forma

Mentorált

Képzés hossza

4 nap (4×8 tanóra)
naponta 9:00 - 17:00

Időpontok

Képzés ára

499 000 Ft
+ ÁFA/fő
Szeretne a témában testre szabott megoldást, csoportos képzést?
Egyedi képzési szolgáltatásainkról részletesen itt olvashat.

Kinek ajánljuk?

A tanfolyamot korábbi SQL Server alapokkal és lekérdezési ismerettel és gyakorlattal már rendelkező adatbázis szakértők (üzemeltetők, fejlesztők) számára ajánljuk, akiknek feladatuk lesz SQL Server 2016 adatbázisok, lekérdezések optimalizálása és végrehajtási tervek implementálása, és az ehhez szükséges mélyebb technológiai ismereteket szeretnék megszerezni.

Tematika

  • Az SQL Server architektúra áttekintése: SQL Server összetevők, funkciók és feladatuk; teljesítményt befolyásoló tényezők áttekintése; ütemezés (Scheduling) fogalma, Windows ütemezés és SQL ütemezés összehasonlítása; várakozás és sorok (Wait / Queues) fogalma.
  • SQL Server I/O működés: fogalmak, tárolási megoldások, I/O beállítások és tesztelés, tárolási teljesítmény mérése.
  • Adatbázis struktúrák: felépítés, működése; adatállományok felépítése és működése; TempDB fogalma és működése.
  • Memóriakezelés: Windows memóriakezelés, SQL Server memóriakezelés, in-Memory OLTP fogalma és működése, memóriahasználat tesztelése.
  • Konkurenciák és tranzakciók kezelése: fogalmak, zárolás működése, konkurenciák és tranzakciók működése és menedzselése.
  • Statisztika és indexek kezelése: fogalmak (statisztika, Cardinality Estimation), az indexelés működése, columnstore indexek működése és használata.
  • Végrehajtási tervek: lekérdezés végrehajtás és optimalizálás fogalmak, lekérdezési tervek elemzése.
  • Cache és újrafordítás (recompilation) tervezése: fogalmak, cache stratégia tervezés, cache hibák felderítése, Query Store fogalma és használata.
  • Bővített események (extended events): fogalmak, működés, extended events implementálása.
  • Teljesítményfigyelés: felügyeleti és követő eszközök, SQL teljesítmény adatok alapértékeinek beállítása, benchmarking.
  • Általános teljesítmény hibák felderítése és elhárítása: CPU teljesítmény hibák, memória hibák, I/O hibák, konkurencia problémák, TemDB teljesítmény hibák felderítése és elhárítása.

Szükséges előképzettség

Windows Server 2012 vagy 2016 üzemeltetői alapismeretek, korábbi SQL Server alapismeretek, lekérdezési és implementációs ismeret és gyakorlat. A 20461 vagy 20761 tanfolyamok elvégzése vagy azok ismeretanyaga szükséges. Javasolt a 10776 (20464) vagy 20762 tanfolyamok elvégzése vagy azok ismeretanyaga. Mivel a tananyagok angol nyelvűek, ezért alapfokú, dokumentumolvasás-szintű angol nyelvtudás szükséges. Az előadás magyar nyelven zajlik.