Linux
Hagyományos Hagyományos
Azonosító LNX-STO
Ár (nettó/fő) 359 000 Ft
Hossz 40 óra (5 nap)
Indulási időpontok
  • 2018. szeptember 10.
Skip Navigation LinksFőoldal IT tanfolyamok és IT vezetői tanfolyamok Linux tanfolyamok Tanfolyam

Red Hat Enterprise Linux HA klaszter megoldások - haladó üzemeltetési tanfolyam

A tanfolyam célja

Az intenzív, RHCE oktató által vezetett gyakorlatorientált, workshop jellegű tanfolyam során a résztvevők megismerik a magas rendelkezésre állású rendszerek tervezésének, telepítésének, üzemeltetésének feladatait nagyvállalati, Red Hat Enterpise Linux / CentOS 7 környezetben. A képzést követően a résztevők képesek lesznek implementálni és használni a nagyvállalati szolgáltatásokat.

A tanfolyamot gyakorlottabb Enterprise Linux üzemeltetőknek, rendszeradminisztrátoroknak ajánljuk, akiknek feladatuk lesz összetett Linux infrastruktúrák üzemeltetése, menedzselése és támogatása és szeretnék megismerni a haladó szolgáltatásokat.

A tanfolyam nagyrészben a hivatalos Gurulabs (GL-645) anyagokra épül, melyhez további kiegészítő angol szakirodalmat is biztosítunk.

A gyakorlat során a hallgatók virtualizált környezetben két- illetve három csomópontból álló klasztert telepítenek. Minden gép külön hálózati interfésszel kapcsolódik a közös tárolóhoz, hogy a tanfolyam a lehető legjobban modellezze a nagyvállalati környezetet..

Szükséges előképzettség

Legalább egy éves üzemeltetői gyakorlat Red Hat Linux (vagy CentOS / Fedora esetleg más Enterprise Linux disztribúció) környezetben. Mivel egyes forrásanyagok, segédletek angol nyelvűek, ezért alapfokú, dokumentumolvasás-szintű angol nyelvismeret szükséges.

Tanfolyami tematika

  • Bevezetés a klaszter és tároló menedzsmentbe. A klaszter implementálás lépései, szükséges alap építőelemek és fogalmak ismertetése. Split Brain helyzet ismertetése és elkerülése a fencing segítségével. Konfigurációs eszközök áttekintése. Klaszterezett erőforrások. Parancsok futtatása több rendszeren egyidejűleg.
  • Corosync és quorum menedzsment. Hálózati topológia, redundáns hálózati kapcsolatok kialakítása. Hálózati kommunikáció típusai a klaszter tagok között. IPv6 hálózati beállítások. Klaszter node előkészítése. A pcsd szolgáltatás konfigurálása és engedélyezése. A pcs utasítás és a pcsd szolgáltatás. Klaszter quorum. A corosync szolgáltatás ismertetése. Corosync redundáns gyűrű protokol (RRP) használata. Corosync biztonsági beállítások. Csatlakozás a klaszterhez valamint a klaszter elhagyása. Quorum kezelése. Frissítések elvégzése az üzemelő klaszteres környezetben. Két és három gépből álló klaszter építése. PCS GUI felület használata.
  • STONITH és fencing. A fencing folyamat ismertetése. Node szintű fencing és típusai. Erőforrás szintű fencing. A STONITH alrendszer. Fencing ügynökök ismertetése. STONITH erőforrások, sztonith_admin használata. SBD fencing beállítása és tesztelése.
  • PACEMAKER klaszter erőforrás menedzser. A pacemaker architektúra ismertetése az XML alapú Cluster Information Base (CIB) bemutatása. Erőforrás kezelés áttekintése. Erőforrás típusok és erőforrás ügynökök. Erőforrások elnevezési koncepciója, erőforrás specifikus paramétere, meta paraméterek ismertetése. Műveletek erőforrás ügynökökkel. Erőforrás csoportok kezelése. Erőforrások monitorozása.
  • Tároló technológiák. Távoli tárolók elérésének lehetőségei. Távoli fájlrendszer protokollok. Távoli blokkos eszköz szolgáltató protokollok. Elosztott erőforrás zárolás, dlm_controld és a dlm_tool használata. Blokkos eszközök és a Device Mapper szolgáltatás. Loopback eszközök kezelése.
  • ISCSI architektúra ismertetése. ISCSI target előkészítése és létrehozása a targetcli segítségével. ISCSI target adminisztráció. ISCSI tároló objektumok definiálása. ISCSI LUN adminisztráció. ISCSI hálózati kapcsolódás beállítása valamint a biztonsági beállítások ismertetése. ISCSI initiator telepítése és konfigurálása. ISCSI target csatlakoztatása boot időben.
  • Haladó LVM és klaszterezett LVM. Logikai kötetkezelés áttekintése. LVM komponensek ismertetése. Műveletek az LVM komponenseivel. LVM automatikus tároló tiering. LVM RAID kötetek használata. A klaszterezett LVM bemutatása.
  • Global File System (GFS) 2 ismertetése. GFS2 képességei. GFS2 fájlrendszer használata claszter LVM eszközön. GFS2 fencing.

Kapcsolódó vizsga: A tanfolyam egyes témái hasznosak az RHCSA és RHCE vizsgához is, de annak csak egy részét fedik le..

Adatvédelmi szabályzat
Tanfolyami feltételek
Bankkártyás fizetés
Akciók
SA VOUCHER
Finanszírozás
Kapcsolat
Magunkról
E-learning
South Buda Business Park South Buda Business Park A
1117 Budapest, Budafoki út 56. 3. emelet
(+36-1) 880-0040, info@training360.com
Google Térkép... Facebook...
Tájékoztatjuk, hogy weboldalunk szöveges fájlokat, ún. „adatmorzsákat“ (cookie-kat) használ anonimizált látogatottsági információk gyűjtése céljából, valamint bizonyos szolgáltatások ezek nélkül nem lennének elérhetőek. A honlap további használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához. További információ...