Adaptív tréningek IT tanfolyamok
IT vezetői tanfolyamok
Training360 Informatikai Fejlesztői
Karrier Start Program
Office képzési megoldások
 
Vizsgák
Skip Navigation LinksFőoldal Hivatalos VMware vizsgák és minősítések – VCP, VCAP, VCDX minősítés

VMware vizsgainformációk

Új! VMware vSphere 6 vizsgák és minősítések

Megjelent a VMware vSphere 6 termékhez kapcsolódó vizsga és minősítés rendszer. A vSphere 6 termékhez (Data center Virtualization) kapcsolódóan négyszintű minősítési rendszert hozott ki a VMware. Az alapszint a VCA-DCV, erre épül rá a legnépszerűbb VCP-DCV, a haladó mérnöki VCIX6-DCV és a legmagasabb architekt szint, a VCDX6-DCV.

A korábbiakhoz képest változás, hogy a legnépszerűbb VCP-DCV szinthez az „új belépőknek” két vizsgát szükséges letenniük (ebből az egyik egy online vSphere 6 Foundations, a másik a Pearson VUE vizsgaközpontunkban letehető VMware Certified Professional 6 – Data Center Virtualization vizsga) és ezt követően tudják megszerezni a VCP6-DCV minősítést.

A VCP6-DCV minősítéshez továbbra is követelmény a hivatalos VMware tanfolyamon való részvétel, itt a résztvevők az 5 napos üzemeltetői alap (VMware vSphere: Install, Configure, Manage v6) vagy a haladó üzemeltetői képzés (VMware vSphere: Optimize and Scale v6) (vagy mindkettő, esetleg az intenzív Bootcamp képzés) közül választhatnak. Azok, akik már részt vettek valamilyen korábbi hivatalos VMware 5.x tanfolyamon, de még nem vizsgáztak, a VMware vSphere: What is New v6 (VM-WN6) tanfolyam elvégzése is megfelelő a vizsgakövetelményhez (de nekik is a fenti két vizsgát kell letenniük).

Azok, akik rendelkeznek már korábbi érvényes VCP-DCV minősítéssel, egyelőre nem szükséges tanfolyamot elvégezniük és az online Foundation vizsgát letenniük, nekik elegendő a VMware Certified Professional 6 – Data Center Virtualization vizsga teljesítése.

A VCP6-DCV címhez a vizsgák 2015 szeptember 1-től érhetők el.

További részletek és minősítés információk a VMware oldalán találhatók. A további minősítések és vizsgák, tanfolyamok egyelőre előkészületben vannak, ezek folyamatos megjelenésére lehet számítani a következő félévben.

Általános információk

Legyél Te is a jelen és jövő technológiájának, a virtualizációnak a kiemelt szakértője! Szerezz eladható tudást a VMware termékek és technológiák területén! A VMware által nyújtott minősítések az egész világon elismert oklevelet nyújtanak, melyek a naprakész, magas szintű VMware termékekben és technológiákban való jártasságot bizonyítják.

A vizsgákat minden olyan számítástechnikai szakembernek ajánljuk, akik szeretnének objektív elismerést kapni tudásukról, és szeretnék karrierlehetőségeiket (álláskeresési esélyeit) növelni az itthoni és külföldi informatikai piacon.

Azok a cégek, vállalkozások és szervezetek, amelyek VMware termékeket és technológiákat használnak, valamint hivatalos VMware minősítésekkel rendelkező szakembereket alkalmaznak, részt vehetnek a VMware Partner programban és így teljes értékű VMware partnerekké válhatnak. A VMware Partnerek a VMware nyújtotta szakmai és marketing támogatások segítségével sikeres, nemzetközi szinten is elismert vállalatokká fejlődhetnek.

A VMware minősítési rendszere

A VMware jelenleg négyszintű minősítés rendszert kínál a vizsgázni vágyóknak, a megszerzett ismeretek szintjétől függően, az alapoktól az architect szintig az 5.x és az új 6-os verzióhoz. Az egyes szinteken belül többféle irányban szerezhetünk minősítéseket, így pl. a szerver virtualizáció, a desktop virtualizáció, hálózat virtualizáció vagy a felhő (cloud) alapú megoldások területén. Az egyes minősítési szintek lentről felfelé, egymásra épülésük sorrendjében az alábbiak. Egyes v6-os minősítések még előkészületben lehetnek:

VMware v5 minősítési rendszer

VMware v6 minősítési rendszer

Szerver virtualizáció (DataCenter Virtualization)

 • VMware Certified Associate DataCenter Virtualization (VCA-DCV): alapszintű, általános szerver virtualizációs technológiai ismeretek minősítése
 • VMware Certified Professional DataCenter Virtualization (VCP-DCV): a legnépszerűbb, általános üzemeltetési, rendszergazdai minősítés
 • VMware Certified Advanced Professional DataCenter Virtualization (VCAP): üzemeltetési (VCAP-DCA) vagy tervezői (VCAP-DCD) témájú, haladó szintű minősítés. Korábban VCAP néven futott, a v6-os verziótól kezdve VMware Certified Implementation Expert (VCIX6-DCV) a neve.
 • VMware Certified Design Expert (VCDX-DCV): a legmagasabb, architekt szintű minősítés, előfeltétele a VCAP-DCA és DCD (vagy a 6-os verziótól a VCIX6-DCV) minősítések megléte.

Desktop virtualizáció (Desktop and Mobility)

 • VMware Certified Associate Cloud (VCA-Cloud): általános felhő technológiai ismeretek minősítése. A v6-os verziótól ezen a szinten két új minősítés érhető el, a VCA-HC (Hybrid Cloud) és a VCA-CMA (Cloud Management and Automation).
 • VMware Certified Professional Cloud (VCP-Cloud): az általános felhő infrastruktúra bevezetési, konfigurálási és üzemeltetési minősítés. A v6-os verziótól a minősítés új neve VCP-CMA.
 • VMware Certified Implementation Expert (VCIX-CMA): magas szintű, haladó felhő infrastruktúra üzemeltetői minősítés, ami a v6 verziótól érhető el. Előfeltétele a VCP-CMA minősítés.
 • VMware Certified Design Expert Cloud (VCDX-CMA): a legmagasabb, architekt szintű felhő infrastruktúra üzemeltetői/tervezői minősítés, ami a v6 verziótól érhető el. Előfeltétele a VCIX-CMA minősítés megléte.

Felhő menedzsment (Cloud Management and Automation)

 • VMware Certified Associate Cloud (VCA-Cloud): általános felhő technológiai ismeretek minősítése
 • VMware Certified Professional Cloud (VCP-Cloud): az általános felhő bevezetési, konfigurálási és üzemeltetési minősítés
 • VMware Certified Advanced Professional - Cloud Infrastructure Administration (VCAP-CIA): a VCP-Cloud (vagy valamely haladó VCAP minősítésre) épülő, összetett felhő infrastruktúrák és multitenant szolgáltatások haladó üzemeltetésével foglalkozó minősítés
 • VMware Certified Advanced Professional - Cloud Infrastructure Design (VCAP-CID): a VCP-Coud (vagy valamely haladó VCAP minősítésre) épülő, felhő infrastruktúrák és szolgáltatások tervezésével foglalkozó minősítés
 • VMware Certified Design Expert Cloud (VCDX-Cloud): a legmagasabb, architekt szintű felhő minősítés, előfeltétele a VCAP-CIA és CID minősítések megléte.

Hálózat virtualziáció (Network Virtualization)

 • VMware Certified Associate - Network Virtualization (VCA-NV): általános NSX hálózat virtualizációs technológiai ismeretek minősítése
 • VMware Certified Professional – Network Virtualization (VCP-NV): az általános NSX hálózat virtulizációs üzemeltetési minősítés
 • VMware Certified Implementation Expert — Network Virtualization (VCIX-NV): a VCP-NV minősítésre épülő, összetett hálózat virtualizációs infrastruktúrák és szolgáltatások haladó üzemeltetésével foglalkozó minősítés
 • VCDX – Network Virtualization (VCDX-NV): a VCIX-NV minősítésre épülő, haladó hálózatvirtualizációs rendszerek és szolgáltatások tervezésével foglalkozó, architekt jellegű minősítés

Vizsgák, minősítések, tanfolyamok (legnépszerűbbek)

Az alábbiakban a legnépszerűbb minősítéseket, a megszerzésükhöz szükséges követelményeket és a kapcsolódó tanfolyamokat ismertetjük. Fontos, hogy a VCP minősítések megszerzéséhez legalább egy, az adott témához kapcsolódó hivatalos tanfolyamon részt kell venni. A nem hivatalos központokban történő részvétel nem használható fel a cím megszerzéséhez. A VCAP/VCIX és VCDX szinthez nincs tanfolyami megkötés, de a felkészüléshez a haladó szintű tanfolyamok elvégzése és több éves gyakorlati időt javasolt. A telje vizsga és minősítés portfolió a VMware oldalán található.

VMware Certified Associate (VCA)

A VMware Certified Associate címek megszerzői bizonyítják jártasságukat a VMware termékekben és technológiákban. A cím a datacenter, desktop, network és cloud témákban érhető el.

A cím megszerzése: a cím megszerzéséhez egy darab, az adott címhez kapcsolódó hivatalos vizsgát (VCA vizsga) szükséges letenni. A címhez nem szükséges hivatalos képzésen részt venni.

Kapcsolódó tanfolyam: a vizsgákra a VMware által kínált e-learning anyagokból lehet felkészülni. További információk a VMware oldalán találhatók az adott VCA minősítés alatt.

További részletes információk a VCA minősítésekről és vizsgákról

VMware Certified Professional - DataCenter Virtualization (VCP-DCV)

A VMware Certified Professional (VCP-DCV) cím megszerzői bizonyítják jártasságukat a legújabb VMware termékeken alapuló infrastruktúrák telepítésében, konfigurálásában és általános menedzselésében.

A cím megszerzése: az új 6-os verzió esetén a 2V0-620 és a 2V0-621 kódú vizsga letétele, és legalább egy tanfolyamon való részvétel az alábbi kapcsolódó hivatalos tanfolyamok közül. A korábbi 5.5 verzió esetében a VCP-550 vizsga letétele szükséges (ehhez viszont tanfolyamokat már nem kínálunk).

Kapcsolódó tanfolyam: a témában a VM-IC6 kódú tanfolyam a 2V0-620, a VM-TP6 a 2V0-621 képzéshez javasolt. A VCP6-DCV címhez a két képzés, vagy ezek összevont verziói szükségesek. Azok részére, akik korábbi verziójú vSphere tanfolyamon már részt vettek és/vagy nincs aktív VCP-DCV minősítésük a VM-WN6 kódú képzés elvégzése szükséges.

További részletes információk a VCP6-DCV vizsgákról

VMware Certified Advanced Professional – DataCenter Virtualization (VCAP-DCV)

A minősítés a v5.x vSphere verzióhoz érhető el. A minősítést rendszergazdák, rendszermérnökök és senior konzulensek, technikai támogató mérnök, tervezők számára javasoljuk, akiknek feladatuk nagyméretű és összetett virtualizációs infrastruktúrák és megoldások menedzselése, tervezése vSphere technológiák segítségével.

A cím megszerzése: a VCAP minősítés megszerzésének előfeltétele az érvényes VCP5-DCV minősítés (vagy más VCP 5.x minősítés). A minősítés megszerzéséhez üzemeltetési (DCA) vonalon a VDCA-550 kódú vizsgát, a tervezési (DCD) vonalon a VDCD-550 vizsgát szükséges teljesíteni. A VCAP-DCA vizsga interaktív szimulációs vizsgák, tehát nem a hagyományos feleletválasztós tesztek lesznek, hanem éles környezetben kell adott feladatokat megoldanunk (kb. 40 labor). A VCAP-DCD hagyományos, tesztjellegű feladatokból áll.

Kapcsolódó tanfolyam: a VMware a vizsgához kötelezően elvégzendő tanfolyamot nem ír elő, de értelemszerűen a felkészüléshez a haladó szintű tanfolyamokat és több éves gyakorlati időt javasol.

További részletes információk a VCAP-DCA vizsgákról
További részletes információk a VCAP-DCD vizsgákról

VMware Certified Implementation Expert - DataCenter Virtualization (VCIX-DCV)új

A minősítés a v6 vSphere verzióhoz érhető el, a korábbi VCAP-DCA és DCD minősítések új megfelelője. A VCIX minősítés megszerzésének előfeltétele az érvényes VCP6-DCV minősítés. A minősítés megszerzéséhez szükséges vizsgák és kapcsolódó tanfolyamok egyelőre előkészületben vannak.

Kapcsolódó tanfolyam:

 • vSphere: Design & Deploy Fast Track v6 (VM-DD6) - előkészületben

VMware Certified Design Expert – DataCenter Virtualization (VCDX-DCV)

A legmagasabb szint tervezőknek (architekt), rendszerintegrátoroknak, nagyvállalati rendszermérnököknek szóló cím, a VMware Certified Design Expert (VCDX-DCV), mely a legmagasabb szintű, nagyvállalati VMware infrastruktúra tervezési és optimalizálási ismereteket méri és bizonyítja. Egyelőre 5.x verzióra érhető el, a v6-os verzió vizsgája előkészületben van.

A cím megszerzése: a VCDX meghívásos alapon, külön regisztrációval történik. Előfeltétele az 5.x verzió esetén a VCAP5-DCA és VCAP5-DCD minősítés megléte, a v6-os esetében a VCIX6-DCV minősítés. Ezt követően lehet regisztrálni az adott verziójú VCDX-DCV-re, ahol egy adott VMware bevezetési tervet kell készítenünk és prezentálnunk, valamint megvédenünk (ezt külföldön, Németországban lehet megtenni, előzetes regisztrációt követően. A vizsgák negyedévente vannak).

Kapcsolódó tanfolyam: ezen szint megszerzése igen nagy tapasztalatot és több éves gyakorlatot igényel, itt tulajdonképpen a teljes VMware vSphere üzemeltetési és tervezési portfolióval, és kapcsolódó tanfolyamok anyagával tisztában kell lenni.

További részletes információk a VCDX-DCV minősítésről

VMware Certified Professional - Desktop and Mobility (VCP6-DTM)új

A VCP6-DTM cím megszerzői bizonyítják jártasságukat a legújabb VMware Horizon View termékeken alapuló desktop virtualizációs infrastruktúrák telepítésében, konfigurálásában és általános menedzselésében.

A cím megszerzése: az új 6-os verzió esetén a 2V0-620 és a 2V0-651 kódú vizsgák letétele, és egy hivatalos Horizon View tanfolyamon való részvétel szükséges.

Kapcsolódó tanfolyam:

További részletes információk a VCP6-DTM vizsgáról

VMware Certified Implementation Expert - Desktop and Mobility (VCIX6-DTM)új

A VCIX-DTM6 cím megszerzői bizonyítják jártasságukat a legújabb VMware Horizon View mobility termékeken alapuló desktop virtualizációs infrastruktúrák telepítésében, bevezetésében, konfigurálásában, magas szintű menedzselésében.

A cím megszerzése: a VCIX6-DTM minősítés megszerzésének előfeltétele az érvényes VCP6-DTM minősítés. A minősítés megszerzéséhez szükséges vizsgák és kapcsolódó tanfolyamok egyelőre előkészületben vannak.

VMware Certified Design Expert – DataCenter Virtualization (VCDX-DCV)új

A legmagasabb szint tervezőknek (architekt), rendszerintegrátoroknak, nagyvállalati rendszermérnököknek szóló cím a desktop és mobility területen.

A cím megszerzése: a VCDX6-DTM minősítés megszerzésének előfeltétele az érvényes VCIX6-DTM minősítés. A minősítés megszerzéséhez szükséges vizsgák, követelményrendszer egyelőre előkészületben vannak.

VMware Certified Professional – Network Virtualization (VCP6-NV)új

A VCP6-NV minősítés megszerzői a VMware új, hálózat virtualizációs platformjának telepítésében, konfigurálásban és általános üzemeltetésében való jártasságukat bizonyíthatják.

A cím megszerzése: a minősítéshez a 2V0-620 és a 2V0-641 kódú vizsgák letétele, és egy hivatalos NSX hálózat virtualizációs üzemeltetői tanfolyamon való részvétel szükséges.

Kapcsolódó tanfolyam:

További részletes információk a VCP6-NV vizsgáról

VMware Certified Professional – Cloud (VCP6-CMA)új

A VCP6-CMA minősítés megszerzői a VMware felhő infrastruktúra telepítésében, konfigurálásban és általános üzemeltetésében (vRealize Automation) való jártasságukat bizonyíthatják.

A cím megszerzése: a minősítéshez a 2V0-620 és a 2V0-631 kódú vizsgák letétele, és egy hivatalos NSX hálózat virtualizációs üzemeltetői tanfolyamon való részvétel szükséges.

Kapcsolódó tanfolyam:

 • VMware vRealize Automation: Install, Configure, Manage v6.2 (VM-VRI) - előkészületben

Mit kell tudni a vizsgákról?

Az egyes minősítésekhez a VMware által előírt vizsgákat kell sikeresen teljesíteni. A vizsgák számítógép előtt zajlanak, feleletválasztós kérdések, illetve a VCAP illetve VCIX vizsgák esetében gyakorlati laborfeladatok formájában.

A vizsgákról részleteket (részletes követelmények, kérdések száma, szükséges pontszámok, vizsga időtartama, felkészülési lehetőségek) a VMware oldalán találhatunk az adott minősítés alatt az Exam BluePrint pontban (regisztrációt/bejelentkezést követően letölthető a részletes útmutató).

A vizsgák angol nyelven zajlanak, ezért az angol nyelv olvasás-szintű (legalább alapfokú) ismerete elengedhetetlen. A VMware vizsgák zárt könyvesek, vagyis semmiféle elektronikus vagy papíralapú segédanyagot (beleértve a szótárakat is!), eszközt nem lehet használni. Kivételt képezhetnek a nem-programozható számológépek, valamint a vizsgaközpont által biztosított írótáblák.

A teszteredményt (%-ban is) szinte minden éles tesztnél azonnal megtudjuk. Egyes teszteknél információt kapunk arról is, mely témakörben hány százalékot értünk el.

A vizsgák előtt (ha még nem vizsgáztunk) ki lehet próbálni a vizsgakörnyezetet, illetve vizsgaadminisztrátoraink is készséggel segítenek ennek ismertetésében.

A vizsgákkal és minősítésekkel kapcsolatosan további információ a VMware honlapján található, ahol a vizsgák részletes leírása, próbatesztek, valamint a VMware által ajánlott további felkészülési lehetőségek is elérhetők.

Hol tehetők le a vizsgák?

A VMware VCA, VCP és VCAP/VCIX szintű vizsgákat hivatalos Pearson VUE vizsgaközpontunkban tehetik le az érdeklődők előzetes egyeztetést és regisztrációt követően. A VCDX vizsga Németországban (vagy az USA-ban), a VMware-nél tehető le.

Felkészülés a vizsgákra

A hivatalos VMware vizsgákra való felkészüléshez az alábbi forrásokat ajánljuk:

VMware tanfolyamok: a Training360 hivatalos VMware tanfolyamai a legtöbb népszerű minősítés megszerzéséhez szükséges vizsgákra segítenek felkészülni. Az elméleti anyag és laborgyakorlatok mellett vizsgakérdéseket is áttekintenek a résztvevők az oktatóval együtt a képzéseken. További információk.

Webes források: a vizsgákon feltett kérdésekhez és szimulációs feladatokhoz hasonló kérdésekből álló próbavizsgák szerezhetők be, tölthetek le, vagy vásárolhatóak meg különböző weboldalakról. Érdemes a vizsgák kódszáma alapján alaposan körbenézni a neten. Ugyanitt részletes anyagokat kaphatnak az érdeklődők arról is, hogy egy-egy vizsga pontosan milyen területeket fed le.

A vizsgákkal és minősítésekkel kapcsolatosan további információ a VMware honlapján található, ahol a vizsgák részletes leírása, próbatesztek, valamint a VMware által ajánlott további felkészülési lehetőségek is elérhetők.

A tanfolyamok és egyéni felkészülés mellett minden vizsga előtt fontos, hogy megfelelő (6-12 hónapos) szakmai gyakorlati idővel is rendelkezzünk, mert a vizsgák sok gyakorlati ismeretre, tapasztalatra is építenek.

A minősítések karbantartása, frissítése

A vizsga letételét követően a VMware e-mailben tájékoztatja a további tudnivalókról. A minősítéssel járó oklevelet és egyéb dokumentációkat a vizsga letételétől számított 4-6 héten belül küldik meg a regisztrációkor megadott postai címére.

Amennyiben bármilyen vizsgával vagy minősítéssel kapcsolatos problémád lenne, kérjük keresd közvetlenül a VMware-t a certification@vmware.com e-mailre írt angol nyelvű levélben. Kérjük, hogy ebben add meg VCP azonosítódat (a vizsgaeredményen megtalálható) is.

A VMware minősítéseket azok szakmai értékének és a tudás naprakészségének megőrzése érdekében 2014-től kétévente szükséges frissíteniük a szakembereknek. Azok részére, akik a közeljövően lejáró címekkel rendelkeznek, meg kell újítaniuk minősítéseiket a lejárati időig, enélkül a minősítést és az ezekkel járó előnyöket és jogosultságokat elvesztik. A megújítás a VCP-DCV, VCP-Cloud, VCP-Desktop minősítésekre érvényes.

A minősítéseink lejárati idejét a myLearn rendszerben tudjuk ellenőrizni belépést követően a Certification rész alatt. Ezt mindenképpen tegyük meg időben, hogy ne érjenek meglepetések. A lejárt minősítés esetén ugyanis az adott minősítés összes követelményét teljesítnünk kell ismét (képzés és vizsga követelmények). A lejárat előtt pár héttel a VMware is küld figyelmeztető e-mailt a közeljövőben lejáró minősítések esetén.

További részleteket a megújítással, esetleges szükséges, elvégzendő tanfolyamokkal kapcsolatosan a VMware oldalán itt találhatsz.

Adatvédelmi szabályzat
Tanfolyami feltételek
Bankkártyás fizetés
Akciók
SA VOUCHER
Finanszírozás
Kapcsolat
Magunkról
E-learning
South Buda Business Park South Buda Business Park A
1117 Budapest, Budafoki út 56. 3. emelet
(+36-1) 880-0040, info@training360.com
Google Térkép...
Facebook...
Tájékoztatjuk, hogy weboldalunk szöveges fájlokat, ún. „adatmorzsákat“ (cookie-kat) használ anonimizált látogatottsági információk gyűjtése céljából, valamint bizonyos szolgáltatások ezek nélkül nem lennének elérhetőek. A honlap további használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához. További információ...