Agilis szervezetek – tapasztalatok belső szemmel – 4. rész

Avagy milyen előnyökkel és hátrányokkal találkozik az, aki egy agilisan működő szervezetben dolgozik.

Agilis szervezetek – tapasztalatok belső szemmel – 4. rész

4 részes cikksorozatunkban körül járjuk a hagyományos és agilis szervezetek közötti különbségeket, azok nehézségeit és előnyeit. Tapasztalatok első kézből.

Határidő túllépése

Minden projekt rákfenéjét a határidők jelentik, nagyon kevés az olyan eset, amikor nem kerül túllépésre. Az emberek nem jók a becslésekben, akár pár órás feladatok is el tudnak csúszni, a több napos / hetes / hónapos határidők esetében pedig egészen biztosan lesz olyan, amivel előre nem kalkuláltunk.

Az agilis struktúra azonban több szempontból is képes segítséget nyújtani:

  • A rövid sprintek segítenek gyors visszajelzés-kört kialakítani, így pedig időben felismerhetők a megcsúszások,
  • Projektek esetében is folyamatos áttekintést adnak a burndown chartok.

Az agilis módszertanokban ajánlott a backlog elemeit rövid, pár órás vagy 1-2 napos feladatokra lebontani. Időnként azonban ezt nagyon nehéz tartani, ráadásul nem mindig látható, hogy egyes feladatok ténylegesen mennyi időt vesznek igénybe. Sőt, akár az is előfordulhat, hogy ezek nem is oszthatók kisebb részfeladatokra.

A javaslatom ez esetben az, hogy a tervezési pontnál említett szinkronizációs meetingeknél folyamatosan tárgyalásra kerüljenek a határidők is. Csúszás esetén a termékgazdák részére számos eszköz áll rendelkezésre:

  • Sokszor több technikai megoldás közül lehet választani.
  • Lehet arra lehetőség, hogy fejlesztés szempontjából kevesebb munkával járó, de fizetős külső szoftvert vagy szolgáltatást vonjunk be.
  • Sok esetben lehet úgy vágni a scope-on, hogy közben az üzleti igényeket tiszteletben tartjuk és az értékteremtés megtörténik.
  • Indokolt esetben a határidő kitolásáról is lehet a megfelelő döntéshozókkal tárgyalni.

Záró gondolatok

Az agilis módszertanok nagyon sok szempontból képesek segíteni, azonban érdemes tisztában lenni a korlátaival is, hiszen nem mindig és nem minden kerül megfogalmazásra. Lehet és kell is az eszköztárat bővíteni!

A Training360 agilis képzéseiről

Megújult agilis képzési portfóliónk felépítését alapos előzetes felmérés előzte meg, így az igények rendkívül széles körére kínálunk átfogó oktatási megoldást.

  • Az agilis menedzsment képzések között a kezdőtől a haladóig minden szint megtalálható.
  • A hagyományos agilis módszertani képzéseken túl olyan hiánypótló témákkal is foglalkozunk, mint a digitális termékmenedzsment, az appmenedzsment vagy a UX/UI.
  • A munkavállalók, középvezetők és felsővezetők egyaránt megtalálhatják a számukra releváns képzéseket.
  • Nemcsak a fejlesztő csapatok tagjai, de többek között termékmenedzserek, értékesítők vagy HR szakértők is jó képet kaphatnak az agilitásról.
  • Számos tanfolyam nemzetközileg elismert vizsgára is felkészít.

Kapcsolódó tanfolyamok

  1. Digitális termékmenedzsment
  2. Appmenedzsment és marketing

Vissza a hírekhez